Verkiezing van de Grootste Prof van de UGent

Friedrich August Kekulé von Stradonitz


Ontdekker van de benzeenstructuur (1829 - 1896)

Studie en academische carrière

Friedrich August Kekulé von Stradonitz was een Duits chemicus. Hij werd geboren in Darmstadt en stamde uit een oude Boheemse adellijke familie. Hij was professor aan de faculteit Wetenschappen van de UGent van 1858 tot 1865. Zijn interesse ging vooral uit naar koolwaterstoffen en benzeen in het bijzonder.

Wetenschappelijke/maatschappelijke verdienste

Hij is vooral bekend door zijn ontdekking van de benzeenring. Hij komt tot die ontdekking tijdens zijn Gentse periode. Scheikundigen uit de hele wereld buigen zich in die periode tevergeefs over het probleem hoe de verbinding bestaande uit zes vierwaardige koolstofatomen en zes eenwaardige waterstofatomen eruit zou moeten zien. Het probleem is dat ze allen een openketenstructuur voor ogen hebben. Kekulé vindt de oplossing door aan benzeen een ringstructuur toe te kennen: de zes koolstofatomen in een zeshoek, met afwisselend dubbele en enkele verbindingen, de resterende bindingsplaatsen bezet met waterstofatomen. Vele jaren later beschrijft Kekulé dat hij tot het inzicht is gekomen dankzij een droom, waarin hij een slang in haar eigen staart zag bijten.

Met zijn voorstelling van een ringstructuur voor benzeen legt Kekulé de basis van de chemie der aromatische verbindingen.

Zijn ontdekking maakt van de Universiteit Gent een attractiepool voor chemici uit de hele wereld. Vele van zijn oud-leerlingen ontvangen later een Nobelprijs in de scheikunde.

Aan zijn Gentse periode hield de hardwerkende vrijgezel Kekulé trouwens meer over: via de consul van Hannover in Gent komt hij in contact met diens jongste dochter Stéphanie, met wie hij trouwt en die hem een zoon schenkt: Stephan Kekulé, die later faam zal maken in het studiedomein van de genealogie.

Pleidooi

"Kekulé toonde aan dat een koolstofatoom vier bindingen kan aangaan met andere atomen, ook koolstofatomen, waardoor koolstofketens gegenereerd worden. Het idee van koolstofketens bracht Kekulé er tijdens zijn Gentse periode toe een koolstofring voor te stellen voor benzeen, de basiskern van de aromatische verbindingen. Kekulé ligt zo aan de grondslag van de structuurtheorie in de organische chemie."
Professor Pierre De Clercq is voorzitter van de vakgroep Organische Chemie van de Universiteit Gent.

Reacties: communicatie@UGent.be
Universiteit Gent Universiteit Gent



affiche De Grootste Prof
Print deze pagina | Terug naar startpagina